Connect with us

C.S. Universitatea Cluj-Napoca

Clubul Sportiv “Universitatea” Cluj, cu cele 21 secţii, reprezintă tradiţia sportivă, continuitatea şi performanţa în sport, de la 1919 şi până în prezent, fiind una din entităţile ce se identifică cu istoria Clujului şi a Transilvaniei ultimilor 100 de ani.

În prezent, sub sigla „U” îşi desfăşoară activitatea 21 de secţii sportive, atât pe echipe cât şi în discipline individuale: atletism, baschet masculin şi feminin, handbal masculin şi feminin, judo, rugby masculin şi feminin, volei masculin şi feminin, culturism&fitness, scrabble, tir sportiv, tenis, patinaj viteză, box, lupte, echitaţie, scrimă, schi fond și natație.

Secția de baschet a Clubului „Universitatea” a fost înființată în anul 1947, coexistând cu cea a Universității Bolyai, B.E.A.C. Cele două secții universitare se vor uni în decembrie 1948 în cadrul Clubului Sportiv Universitar (C.S.U.).

Secția de baschet feminin din cadrul Clubului Sportiv Universitatea Cluj are în palmares 14 titluri naționale. Primul titlu a venit în anul 1953 când echipa de fete „Ştiinţa” Cluj a câştigat primul campionat naţional, iar în 1954 a câştigat un campionat naţional, disputat pentru prima oară în sistem tur-retur, fără nicio înfrângere – 18 partide, stabilind un record neegalat până în prezent.

Logo Universitatea Cluj

DATE DE CONTACT

PALMARES

Baschetul masculin universitar se mândrește cu câștigarea a trei titluri naționale 1992, 1993 și 1996, patru titluri de vicecampioană, 1959, 1962, 1991 și 1994 și alte 11 clasări pe locul trei al podiumului, 1960, 1963, 1966, 1967, 1970, 1973, 1976, 1977, 1978, 1995 și 1999.

Trei mari antrenori au marcat destinul echipei feminine universitare de baschet: Vasile Geleriu, Nicolae Martin şi Horia Pop, iar în ceea ce privește jucătoarele, s-a întocmit un clasament după numărul de titluri obținute, ierarhia fiind următoarea: 1.Virginia Popa – 11 titluri, 2. Aurora Dragoş – 10, 3. Gabriela Kiss-Badiu și Ildiko Manasses câte 9,  4. Delia Dragoste – 8, 5. Tunde Enyedi, Daniela Moroşan, Simona Morar-Muşat și Georgiana Geleriu câte 7, 6. Paula Misăilă, Carmen Costanasiu și Anca Serbanoiu câte 6, 7. Magdalena Pall Jerebie, Svetlana Simion, și Ioana Cocârlan câte 5 titluri de campioană națională.

Anul 1986  rămâne în memoria iubitorilor baschetului clujean prin victoriile de pe teren propriu cu Levski Sofia 85-77, Partizan 87-71, dar mai ales pentru succesul de răsunet, 76-72 cu Primigi Vicenza, câştigătoare de 5 ori a Cupei Campionilor Europeni între 1983 şi 1988 și deținătoarea acestui trofeu la momentul respectiv.

La masculin, Vizi Imre, Horia Demian, Mihai Albu, Nicolae Viciu, Matei Rührig sau antrenorul Vasile Geleriu au fost deschizători de drumuri, au fost oamenii determinanți în ascensiunea baschetului clujean urmați mai târziu de Mircea Barna, Gheorghe Roman, Marius Crăciun sau Horia Rotaru. 

Primul titlu național câștigat de către o echipă din afara Bucureștiului vine la Cluj în sezonul 1991/1992 la echipa antrenată de Gheorghe Roman și Liviu Morariu și din care făceau parte printre alții: Gheorghe Mureșan, Bruno Roschnafsky, Mihai Sinevici, Mircea Cristescu, Marcel Țenter, Horia Rotaru, Dorin Pintea, Tiberiu Sebestyén, Gabriel Olpretean și Mihai Pulbere.

A urmat un nou titlu de campioană în sezonul următor și apoi un loc doi pentru ca tânărul pe atunci, Dragan Petricevic, să vină în 4 ianuarie 1996 la Cluj-Napoca pentru a prelua echipa de baschet masculin și a deveni, la doar 27 de ani primul antrenor străin din istoria baschetului românesc. Prezența lui nu a rămas fără efect, echipa de baschet „U” Cluj urcând din nou pe cea mai înaltă treaptă a podiumului în Campionatul Național.

În vara anului 2001, echipa masculină de baschet a Universității își încetează activitatea la clubul-mamă, dar se reia în anul 2013 când, cu o echipă foarte tânără, se obține locul doi în Liga I și promovarea în Liga Națională.

Știri despre Universitatea Cluj

U13: Două echipe clujene, la Turneul Final

Două din cele patru echipe clujene înscrise în competiție au reușit să se califice în primele opt!

Liga I: O victorie şi două înfrângeri în maratonul de trei zile

O victorie și două eșecuri în trei zile pentru ”studenți”.

U13: Locaţiile Turneelor Semifinale

Campionatul Național Under 13 și-a stabilit locațiile de disputare pentru Turneele Semifinale masculin și feminin.

Liga I: Înfrângere acasă cu liderul Steaua

CSU Cluj a căzut pe locul șase în clasament.

U13: Componenţa grupelor de la Turneul Semifinal

Două echipe clujene joacă pentru calificare la Turneul Final A.

U13: Clujul are 2 echipe calificate la Turneele semifinale

Weekend cu multe jocuri în cadrul Campionatelor Naționale Under 13.